Psikoterapi nedir?
Psikoterapi, bireylerin ruh sağlıklarının geliştirilmesi ve korunmasını amaçlayan bir yöntemdir. Psikoterapi sürecinde danışanın yaşadığı sorunlar tespit edilerek sorunların giderilmesi için hedefler belirlenir ve bu hedefler üzerinde çalışılmaya başlanır. Psikoterapi sürecinden sadece psikolojik rahatsızlık yaşayan kişiler faydalanmaz. Hayatının herhangi bir alanında zorluk yaşadığını hisseden ve kendisini keşfetmek isteyen her birey psikoterapi sürecine başlayabilir.
Psikoterapi sürecinden neler beklemeli?
Genel inancın aksine psikoterapi, terapistin danışan adına neyin doğru olduğuna karar vermesi ya da nasıl değişeceğini söylemesi değildir. Psikoterapide, terapist kendi kuramsal bilgilerini ve uygulama becerilerini kullanarak; danışanın kendisini tanıması, hayatına dair farkındalıklar yaşaması, daha sağlıklı ilişkiler kurması ve yeni çözüm yolları geliştirebilmesi için danışana ışık tutar.
Psikoterapi hangi konularda yardımcı olabilir?
Psikoterapide çalışılabilen başlıca konular şu şekildedir;
Psikoterapi süreci nasıl işler?
Psikoterapi sürecinde, terapist ve danışanın belirlediği ortak bir gün ve saatte düzenli olarak seanslar gerçekleştirilir. Psikoterapist, danışan için paylaşımlarının güvenli ve gizli olduğu bir ortam oluşturur. Seansların sıklığı ve uzunluğu her terapistin çalışma stiline ve ekolüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Bütün çalışma stillerindeki ve ekollerdeki ortak nokta ise, psikoterapide hedeflerin belirlenmesi ve uygulama planı doğrultusunda ilerlenilmesidir. Terapist danışana hem yeni hem de hali hazırda sahip olunan kaynakların keşfedilmesi ve etkili bir şekilde kullanılması konusunda yardımcı olur.
Psikoterapi ihtiyacı nasıl anlaşılır?
Psikoterapiye başlamaya karar vermek her zaman kolay bir süreç olmayabilir. Karar alma yolunda yardımcı olabilecek en önemli noktalardan bir tanesi, yaşamakta olduğunuz sorunların günlük hayatınızın işleyişi üzerindeki etkilerini gözlemlemek olacaktır. Yaşamakta olduğunuz problemler ile baş etmekte güçlük çekiyor ve bu problemlerin etkileri günlük yaşamınızı devam ettirmenize engel oluyor ise mümkün olan en kısa zamanda psikoterapi sürecinize başlamanız tavsiye edilir.
Doğru terapiste nasıl ulaşılır?
Psikoterapi sürecine girmeye karar verildiğinde, dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri uzman seçimidir. Dört senelik psikoloji lisans eğitimini tamamlayan kişiler psikolog ünvanını alırlar ancak bu eğitimin üzerine klinik psikoloji yüksek lisansı yapılırsa ya da psikoterapi eğitimi tamamlanırsa psikoterapist olunabilir. Bu sebeple, terapi sürecine başlamadan önce mutlaka başvurulacak uzmanın eğitim ve uzmanlık bilgilerinin araştırılması önerilmektedir.
Copyright © 2019 Ceren Karahan - All Rights Reserved.
GoDaddy Destekli